tiistai 12. tammikuuta 2016

pupumekot ja saumurin onnellinen omistajaOlen saanut äidiltäni ompelukoneen joululahjaksi varmaan kuusi vuotta sitten. No sillä välillä jotkut verhot tai tyynynpäälliset tuli kyllä ommeltua, mutta varsinaisesti ompeluun olen hurahtanut vasta Murun syntymän jälkeen kolmisen vuotta sitten. Olen sellainen itseoppinut tyyppi joka vaan kokeilee ja oppii tekemällä virheitä. Monet asiat olen tehnyt vaikeamman kautta pitkän aikaa ennen kun olen tajunnut kysyä neuvoa. 
Vaikka tykkän kovasti muistakin käsitöistä, ompelu vie kyllä voiton. Se kun on virkkausta ja neulomista nopeampaa (ainakin jos on tällainen hidas neuloja/virkkaaja).Olen tähän mennessä ehkä eniten ommellut leluja, pehmoja ja tyynyjä... haaveena on ollut jo pitkään saumuri jolla uskaltaisi enemmän ommella vaatteita, joustavista kankaista, lapsille ja kenties jopa itselle. 

No haave toteutui loppuvuodesta kun minusta tuli Bernina 700:sen onnellinen omistaja. Halusin hyvän koneen mutta näin harrastelija ompelijana en tarvinnut mitään kovinkaan erikoista. Kävin Ompelijanmaailmassa tutustumassa livenä koneisii ja vähän testailemassa ennen ostopäätöstä. Berninaa oli muutamat kaverit minulle suositelleet ja ajatus vahvistui sitten paikanpäällä. Onneksi viimesyksyisellä Mansen blogikirpulla sain kerättyä hyvän pesämunan saumurin ostoa varten. Sain sitten hyvällä omallatunnolla ostaa itselleni synttäri-, nimppari- ja joululahjan kerralla :) Omlelijanmaailmassa on ompelukoneiden, saumureiden ja peitetikkikoneiden lisäksi ihan hurjasti myös ompelutarvikkeita. Sieltä olen hakenut niin heijastinlankaa ja -kangasta kuin metrivetoketjuja ja tukikangasta.

Tässä olen pikkuhiljaa opetellut saumurin käyttöä. Langoitusta pelkäsin vaikeaksi mutta ei se sitä ole ollenkaan, ohjeet ku löytyy koneesta itsestään. Säädöt tulevat varmaan tutuiksi sitä mukaan kun uusia tilanteita tulee vastaan. Ompelijanmaailman Petrihän on opastanut säädöissä, ja tiedänkin kyllä mitä eri napit ja vivut tekevät mutta on eri asia tunnistaa mitkä säädöt millekin kankaalle ovat hyvät. Uskon että tässäkin kokeileminen on kaiken a ja o.
Mutta mikä ompelemisen ilo kun nopeasti saa niin siistiä jälkeä. Vaikka kuinka huolittelin aikaisemmin siksakilla niin ei jälki ollut ikinä niin siistiä, ja ärsytti oikein kun vaate oli päältäpäin ok muttei kestänyt sisälle kurkkimista. 

 Tässä tulikin loppuvuodesta ommeltua yhtä sun toista uudella saumurilla ja erityisesti innostuin nuken mekkoja tekemään. Niihin kun saa aika pieniäkin kangasjämiä käytettyä ja syntyvät sen verran nopsaan. 

Tässä vielä yksi joululahja, yksi pupumekko Murulle ja yksi nukelle. Tuo pupukangas on niin ihana, sekä kuvio, väri kuin materiaalikin, niin pehmoista joustocollaria. Raitatrikoota en muistanut omistavani mutta sellainen pätkä löytyi joka sopi täydellisesti hupun vuoreksi ja hihojen "resoreiksi". Huomaatte varmaan että olen kohdistuksissa aika surkea, ja minulle riittää että hahmot ovat oikein päin ja ehkä etukappaleeseen koitan saada ne jotenkin nätisti. Tässä tapauksessa oli hauska huomata mekkoa kuvatessa että edestä katsottuna yhdessä hihassa näkyy pupujen päät ja toisessa peput, heh...
Mekon kaava on Amima OB 4/11 ja huppu Dinosaur OB 3/14. En osannut päättää jätänkö helman suoraksi vai rypytänkö, joten ryputin osittain, eli sivut vain. Ennen saumurin hankintaa en ollut kuullutkaan ompelukoneen kaksoisneulasta, ja nyt sillä tulee viimeisteltyä kaikki joulstavien käänteet. Mahtava keksintö sekin. 

Nuken mekkoon aplikoin saman pupun kun Murun kankaassa. Mekko on tehty tällä ohjeella, jolla olen kaikille maileg pupuille ommellut mekkoja. Mittailin vaan Animtor nukkea jotta sain sopivan kokoiset neliöt (tuossa ohjeessa kun helma rypytettynä ommellaan yläosaan kiinni niin saa ommella reunoihin asti, siinä kun on jätetty yläosa leveämmälle, en tiedä mitä olen 3 vuotta sitten pohtinut tossa vaiheessa). Helppo ja nopsa. On kiva kun samat mekot menevät kaikille nukeille kuten viimeisestä kuvasta näkee: Sofian, Pepperin ja Mollan päällä (Molla on äitini käsialaa)
Ja se onkin Murun lempipuuhaa, vaihdella nukeille vaatteet joten senkin takia hyvä että Animatorseille tehdyt mekot menee muillekin nukeille. Ja kyllä Muru vaihtaisi omatkin vaatteet kymmeniä kertoja päivässä ja aina pitäisi olla mekko. 


/saumurista saatu pieni alennus/

14 kommenttia:

 1. Voi miten kauniita mekkoja oletkin tehnyt! Nyt kun muistutit, mullahan on kanssa olemassa saumuri, täytyiskin kaivaa se naftaliinista ja koittaa ommella jotakin, vaikka pikku-ukolle verkkarit, jos se ne vielä kelpuuttaisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Kyllä se varmasti kannattaisi hakea esille, jospa sitten sais uudenlaista intoa ompeluun:) Mulla ainakin kävi niin saumurin myötä

   Poista
 2. Voi jestas mikä pupukangas! Saako kysyä mistä ostettu? <3 Meillä asuu kaksi kania, joten jokseenkin kolahti :D

  Saumuri on kyllä kätevä, en varmaan jaksaisi enää ommella ja tuhertaa ilman, vaikka silloin aikanaan en meinannut saumuria huolia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin saumuri oli itselle aika pelottava käsite, osaanko käyttää ym. mutta siltikin sellaisen halusin... onneksi nyt sain :) Kangas on kesäreissulta Sastamalasta ostettu, Nokian kauppahuone-kangaskaupasta...

   Poista
 3. Taitava oot kyllä käsistäs. Ja kiva blogi sulla. Liityin lukijaksi. Tuuhan kylään Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista
 4. Mamonkin mollakin on päässyt poseeraan ,huikeita. Kiva kun mekot sopii kaikille, niin ei tarvi värvätä erikokoisia.
  Pupumekko on ihana mutta sen kanta vieläkin ihanampi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kiva, tuohon listaan voi lisätä ompelemani apinan ja bambin joille myös puetaan nuo samat mekot... eli ahkeraan käyttöön tulevat, ja enemmänkin niitä sais olla :)

   Poista
 5. Onpas ihania ompeluksia ja kyll kunnon koneet tekee ompelusta huomattavasti helpompaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, nopeampaa ja helpompaa... olen kyllä erittäin tyytyväinen saumurin hankintaan! Ihmettelen lähinnä kuinka pärjäsin niin pitkään ilman ;)

   Poista
 6. Todella suloisia ompeluksia olet tehnyt! :)

  VastaaPoista

Ihanaa kun jätät viestiä <3